Inspirerend Noord Oost Friesland

Evenementen

Na Bonifatius verovert Titus de kapel in Dokkum

 

DOKKUM - Na het  succes van Bonifatius de Musical (2012, 2014) komt er een nieuw theaterspektakel naar de Bonifatiuskapel in Dokkum: ‰¥ùTITUS. Leven tussen stilte en stress‰¥ú.  Voor het eerst is dit een professionele muziektheaterproductie over het bewogen leven van Titus Brandsma (1881-1942): een Friese boerenzoon, pater, monnik, journalist en professor. Internationaal bekend door zijn verzetsrol in de Tweede Wereldoorlog.

TITUS wordt volgens producent Sjoek Nutma een indrukwekkende theatervoorstelling: aansprekend voor een breed publiek met schitterende afwisseling in dans en muziekstijlen ‰¥ã van klassiek tot rock. De unieke locatie, het half open lucht gebouw van de Bonifatiuskapel,  maakt de voorstelling tot een onvergetelijke ervaring. Vooral als je weet dat de kapel in Dokkum dankzij Titus Brandsma tot stand is gekomen. Titus Brandsma is de meest opvallende Fries van de 20e eeuw, ereburger van Oss en ‰¥ùGrootste Nijmegenaar aller tijden‰¥ú (zie bijlage).

 

Herkenbaar verhaal

Het script is van Bouke Oldenhof, bekend van grote theaterproducties als Abe Lenstra, Marijke Muoi en de Stormruiter tijdens Leeuwarden-FryslÌ¢n Culturele Hoofdstad 2018. Muziekcomposities zijn van Chris Fictoor, Henk Pool en Peter van der Zwaag. Liedteksten zijn van Eppie Dam. Ook eigen woorden en gedichten van Titus zijn verwerkt in de voorstelling.  Regisseur is Bruun Kuijt uit Amsterdam. Rode draad in het verhaal is een herkenbaar thema: leven tussen stilte en stress.  Evenals de actieve mysticus Titus zoeken ook vandaag de dag mensen in een onrustige tijd naar innerlijke zekerheid tegenover de druk van werk, (sociale) media en maatschappelijke verandering. De voorstelling vertelt over Titus‰¥ú levensloop en zijn keuzes in het leven: met een open oog voor de veranderingen in zijn tijd, maar ook koppig en vasthoudend. Geloof, liefde, oorlog, stilte en ‰¥ùstress‰¥ú wisselen elkaar af.

Oorlogsslachtoffer

De cast is een mix van Nederlandse en Friese professionals, samen met semi-professionele acteurs, zangers en dansers. Hoofdrolspelers zijn Theun Plantinga in de rol van Titus en Alexandra Agenaar in de rol van Teresa van Avila. Teresa was de 15e eeuwse Spaanse mystica en Karmelites die voor Titus een grote inspiratiebron was.  In de voorstelling fungeert zij als zijn ‰¥ùmuze‰¥ú en geweten. Door Tituså« kritische opstelling, namens de RK kerk, jegens het Duitse nazisme werd hij  in WO II slachtoffer van de oorlog door gevangenschap en uiteindelijk  sterven in het concentratiekamp Dachau (juli 1942).

 

De voorstelling TITUS is te zien van 31 mei (premi̬re) t/m 10 juni 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.

Kaarten zijn verkrijgbaar via

https://www.titus2019.nl.

 

foto v.l.n.r.: Theun Plantinga, Bouke Oldenhof

Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2019

 

ZOMERSERIE   DOKKUM   2019

In de zomermaanden zijn er op de vrijdagavond, koopavond in Dokkum, twee bijzondere concerten. Musici van faam verzorgen deze concerten. In de Grote Kerk is er een orgelrecital van 40 minuten, een inloopconcert waar geen entree wordt gevraagd!

Dit geldt ook voor het typische Nederlands instrument  de beiaard, carillon of klokkenspel dat zich bevindt in het historische stadhuis aan de Zijl, hartje Dokkum bij het keerpunt van de Elfstedenroute.

 

 De Grote- of Sint Martinuskerk beschikt over twee fraai klinkende orgels.

Onder het hoofdorgel is op de rugwerkkas het jaartal 1688 te vinden. Toen verving orgelbouwer Jan Helman uit Groningen een ouder instrument afkomstig uit de Vituskerk in Leeuwarden door een nieuw orgel. In de loop der tijden is er veel aan het inwendige veranderd, maar bij de kerkrestauratie in 1979 is het instrument door orgelbouwer Flentrop in oude luister hersteld  met 25 registers  verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Daardoor leent het zich uitstekend voor vertolking van barokmuziek.

Daarnaast is er een koororgel met 5 å¸ register gebouwd in 1979  door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. Hierbij is gebruikt gemaakt van oudere materialen zoals een windlade uit ca. 1800 en pijpwerk uit ca. 1700.

Inspirerend Noord Oost Friesland 2019